PUUR interieurarchitecten koos voor circulaire gordijnen​

Een tijdje geleden klopten MOOSE in the CITY en PUUR interieurarchitecten aan bij be the fibre met de vraag of wij iets konden betekenen voor het gloednieuwe, duurzame winkelconcept van MOOSE in the City. En of! PUUR interieurarchitecten koos voor onze circulaire stoffen voor de gordijnen van de paskamers. Boven die pashokjes werd een uitsparing voorzien waarin je de evolutie van oude jeansbroeken naar ruwe vezels en tot slot de circulaire nieuwe stof van onze partner Wolkat kunt bewonderen. In  kon je al meer lezen over deze samenwerking.

 

We hebben veel lof voor PUUR interieurarchitecten, dat van de winkelinrichting van MOOSE in the CITY een prachtig concept heeft gemaakt. Esthetisch, duurzaam, vernieuwend… Heel trots dat wij daar deel van mochten uitmaken. We stelden enkele vragen aan interieurarchitect Jan Geysen van PUUR interieurarchitecten. Lees even mee.

 

Hetzelfde pand, maar nieuwe indeling en nieuw concept

BTF: Hoe is de samenwerking met MOOSE in the CITY en PUUR interieurarchitecten ontstaan?

Jan Geysen: In 2011 nam MOOSE in the CITY ons onder de arm voor het ontwerp van een Scandinavische conceptstore in hartje Antwerpen. We ontwikkelden toen een rekkensysteem dat de volledige hoogte van de ruimte vulde. Conceptueel voelde dat aan als een monumentale witte structuur, maar het fungeert als een flexibel displaysysteem. Dit jaar vonden zaakvoerders Jan Van Hoof en Patrick Lathouwers de weg naar ons terug, met de boodschap dat ze een nieuw concept hadden bedacht voor hun winkel. Het nieuwe concept zet volop in op ‘conscious’ lifestyle producten, zodat consumenten de kans krijgen om bewuster te kopen. Rond deze missie werkten wij de nieuwe winkelinrichting uit.

 

BTF: Kan je ons even door de store gidsen?

Jan Geysen: MOOSE in the CITY bestond eigenlijk uit twee panden, die dankzij het nieuwe concept meer als één geheel aanvoelen. De ingang bevindt zich nu centraal, waardoor er een natuurlijke route voor bezoekers ontstaat. De paskamers zijn achteraan in de nieuwe winkel geplaatst, zodat er nu meer ruimte is om te passen. Centraal in de winkel vind je een soort van theater, dat verwijst naar de vroegere bestemming van het gebouw. De meest opvallende verwijzing naar de technieken in een theater zijn de dubbele rvs ringen aan het plafond. Daaronder staan afgeronde, spievormige blokken die tot een groot zitelement kunnen worden samengebracht. Enerzijds kunnen deze blokken dus dienst doen als zitelement, maar even goed als display. De theaterringen en blokken zie je als een rode draad op verschillende plaatsen in de winkel terugkeren. Om het nieuwe concept van de winkel te benadrukken is het displaysysteem ontworpen uit houten frames, als contrast met de bestaande witte metalen rekken.

 

Bestaande winkelinrichting 100% hergebruikt en aangevuld met duurzame materialen

BTF: Er zijn een aantal unieke interieuritems in de nieuwe winkelinrichting terug te vinden. Kan je jullie keuzes even toelichten?

Jan Geysen: De bestaande winkelinrichting werd 100% hergebruikt. Zo werden alle witte rekken opnieuw ingezet voor een wandrekkensysteem dat kronkelend de twee winkelruimtes met elkaar verbindt. Ook de verlichting werd gerecupereerd, net zoals spiegels, vouwtafels, gordijnen in de etalages, en ga zo maar door. Uiteraard hadden we ook nieuwe materialen nodig om de nieuwe store in te richten.

 

We hebben met PUUR interieurarchitecten onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van diverse materialen. We kozen bewust voor materialen met een lage of bijna geen ecologische voetafdruk. Zo is het nieuwe kassameubel uit een circulaire stampleemmengeling gemaakt door middel van de techniek ‘rammed earth’. Hierdoor is de productie ervan CO2-neutraal en kan de kassa nadien weer in de natuur opgaan. De zit- en displayblokken bestaan dan weer uit hoogwaardige technische materialen gemaakt van katoen en wol aan het einde van hun levensduur. Later kan dit materiaal worden gegranuleerd om nieuw vilt en planken mee te maken.

 

Be the fibre voorzag circulaire stoffen voor de gordijnen van de paskamers. Deze zijn gemaakt uit oude jeansbroeken die vervolgens tot ruwe vezels zijn vermalen. Hiermee wordt dan een nieuwe stof geproduceerd. Verder zijn alle gebruikte spaanplaten gemaakt uit gerecycleerd hout en kozen we voor de meest duurzame en hardste Europese naaldhoutsoort Lariks voor de houten frames van de nieuwe rekken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan!

 

BTF: Heel mooi! Ook het energieverbruik werd geanalyseerd en geoptimaliseerd? Kan je ons daar nog wat meer over vertellen?

Jan Geysen: Inderdaad, we hebben die analyse gemaakt en de optimalisatie zal in verschillende stappen plaatsvinden. De bestaande vouwdeuren werden alvast vervangen door een automatische schuifdeur, waardoor het warmtegordijn aan de ingang niet langer nodig is. Een deel van de winkel was daarnaast reeds voorzien van verwarming op warmtepompen. In de rest van de ruimte zijn alvast leidingen voorzien om in de nabije toekomst de bestaande verwarming ook door warmtepompen te kunnen vervangen. Er werd in de nieuwe inrichting ook nog rekening gehouden met de mogelijke komst van fotovoltaïsche zonnepanelen en er werd een Quookerkraan voorzien waar medewerkers en klanten hun eigen drinkfles kunnen vullen. Het blijft dus een ‘ongoing process’!

 

BTF:  Het is zonder twijfel een prachtig project waar jullie heel trots op mogen zijn. Proficiat! We hopen nog veel van jullie circulaire ontwerpen te mogen horen en er uiteraard aan te kunnen bijdragen!