De start van ons circulair verhaal​

Be the fibre is een circulair initiatief en merk van Wereld Missie Hulp, een vzw die via ontwikkelingsprojecten de leefomstandigheden van mensen wil verbeteren op een duurzame manier, overal ter wereld. Dergelijke projecten hebben uiteraard financiering nodig, en dat werd tot nog toe gedaan door de inzameling en verkoop van kleding. Wereld Missie Hulp merkte dat er helaas veel fast fashion als afval in de kledingcontainers terechtkwam en hoe groot de ecologische voetafdruk van de textielsector werkelijk is. Het idee om iets met circulariteit en bijgevolg slow fashion te doen, was geboren.

Geïnspireerd door de bouwsector

We kwamen voor het eerst van erg dichtbij in contact met circulariteit tijdens een netwerkevenement bij bouwbedrijf Beneens in Olen. We werden rondgeleid in het bouwbedrijf en kregen inzichten in de diverse afvalstromen. De arbeiders brengen namelijk na elke werkdag heel wat bouwafval terug mee naar de bedrijfssite. Verpakkingen of afval, zoals lege flessen silicone of oude gyproc, werden voordien gewoon weggegooid. Er werd dan uiteraard wel al wat gerecycleerd, maar het restafval kostte het bedrijf duizenden euro’s per jaar. Beneens besloot win-winsituaties te creëren met zijn leveranciers. Zo worden nu lege, oude verpakkingen bij een nieuwe levering terug meegegeven aan de leverancier, die het afval op zijn beurt hergebruikt of recycleert. Het bedrijf introduceerde zo het statiegeld- én het cradle-to-cradleprincipe in de bouwsector. De leverancier hoeft hierdoor niet telkens nieuwe verpakkingen aan te kopen én het milieu wordt gespaard dankzij de kleinere afvalberg.

 

Beneens zag het groots en zorgde er zelfs voor dat de eigen gebouwen verwarmd konden worden met het snijafval van hun houten ramen. Hierdoor zijn ze zelfvoorzienend en zullen ze er later in slagen om hun eigen opgewekte energie aan de buren door te geven. Een schoolvoorbeeld voor heel wat andere sectoren. Als kers op de taart doneert Beneens het bedrag dat het dankzij zijn interne, circulaire aanpak uitspaart, aan een goed doel.

Van downcycling naar upcycling

Wereld Missie Hulp was zich al bewust van het kledingafvalprobleem, maar de initiatieven van Beneens gaven de doorslag om werk te maken van een circulaire oplossing. Als het kan in de bouwsector, waarom dan niet in de textielindustrie?

 

Tot op dat moment was een groot deel van de ingezamelde kleding niet bruikbaar om door te verkopen. Er werd wel gedowncycled door er poetsdoeken, matrassen, isolatiemateriaal en dergelijke meer van te maken. Maar upcycling, ervoor zorgen dat kleding opnieuw kleding wordt, dát was het ultieme doel. Het Tilburgse bedrijf Wolkat is al vier generaties lang bezig met textielrecycling. Zij begrepen onze vraag en ambities meteen, en beschouwden laagwaardig ingezameld textiel niet als ‘vodden’, maar als een grondstof voor nieuwe kleding, laptop- of shoppingtassen, en zoveel meer. En zo zijn er steeds meer fabrikanten en bedrijven die deze weg inslaan, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

 

Een win-win voor zowel de planeet als de samenleving

Toen de vele mogelijkheden voor ons steeds duidelijker werden, gaven we het kind een naam: be the fibre. Wees de vezel, bouw mee aan de verandering. Elk van ons kan het verschil maken.

 

Dankzij be the fibre hoeft afval voortaan geen afval te zijn. Het kan de grondstof zijn van volledig nieuwe, duurzame producten die op hun beurt opnieuw gerecycleerd kunnen worden. Zo brengen we in de webshop en onze winkel in Boechout onder dit merk tal van betaalbare circulaire items op de markt. Last but not least: de opbrengst gaat naar de ontwikkelingsprojecten van Wereld Missie Hulp. Zo draagt iedereen die koopt bij be the fibre een mooi steentje bij aan People en Planet.

 

Het kan anders. Kijk eens kritisch naar jouw afval en leer van andere bedrijven. Wat ga je doen wanneer de grondstoffen op zijn? Denk nu al aan later, be the fibre.