Circulariteit en ontwikkelingshulp gaan hand in hand
Het team van be the fibre, een initiatief van , wil textielafval zoveel mogelijk verwerken in nieuwe, circulaire producten. Het doel? De ecologische voetafdruk verkleinen én opbrengsten genereren voor mooie ontwikkelingsprojecten. Op dit moment wordt er sterk ingezet op de bouw van de Rambiaschool in Oeganda.
Rambiaschool biedt kinderen nieuwe kansen

De Rambiaschool bevindt zich in het westen van Oeganda, nabij Fort Portal, en is een lagere school die meer dan 400 enthousiaste leerlingen telt. De meeste van die kinderen leven in armoede, en uit het verleden is al vaak gebleken dat goed onderwijs het beste wapen is tegen armoede. Onderwijs helpt kinderen zelfstandiger te zijn en vergroot hun kansen om later zelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Die kansen vergroten niet alleen dankzij sterke leerkrachten, maar ook dankzij een goede infrastructuur.
Op dit moment krijgen de kinderen in Rambia les in lemen hutten die in een erbarmelijke staat verkeren. In Afrika is het vaak zo dat kinderen overnachten op school, zeker als ze van verder moeten komen. Daarom zette Wereld Missie Hulp samen met be the fibre zijn schouders onder dit schoolproject, dat vertaald wordt in maar liefst 10 klaslokalen, 2 slaapzalen en 2 sanitaire blokken. Ondertussen werden de slaapzalen en sanitaire blokken al gerealiseerd, en wordt er nog hard gewerkt om ook de klaslokalen mogelijk te maken. Je kan het project op de voet volgen op .
Hoe be the fibre de Rambiaschool steunt

De opbrengsten van de producten van be the fibre die over de toonbank gaan, gaan naar de Rambiaschool. Het is immers ons ultieme doel om de wereld mooier te maken, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk, door de ecologische voetafdruk van de textielsector te helpen verkleinen, en figuurlijk, door mee te ijveren voor een kansrijke samenleving waar dat nodig is.
Textiel is de vierde meest vervuilende sector in Europa
Textiel produceren vergt duizenden liters water, en . Wanneer het dan ook nog eens om fast fashion gaat, wordt heel veel afgedankte kleding relatief snel weggegooid. Die afgedankte kleding is onze grondstof! De bruikbare kleding komt in het tweedehands circuit terecht, maar gescheurde of uitgerafelde textiel die niet meer bruikbaar is, wordt door één van onze partner verwerkt. De ritsen, knopen en zomen worden verwijderd en de lappen stof worden per kleur en per kwaliteit gesorteerd. Daarna vervezelt een machine de stoflappen, een proces waar amper water of chemische producten aan te pas komen. De overgebleven vezels worden tot draad gesponnen, waarna nieuwe textieldoeken worden gemaakt die vervolgens worden gebruikt voor nieuwe circulaire producten.
Door textielafval te verwerken tot nieuwe textielproducten, zoals onze , , en andere , maken we de cirkel rond. Dat we de opbrengst dan ook nog eens kunnen doneren aan een ontwikkelingsproject, is de kers op de taart.
Zo kan jij ook je steentje bijdragen
Met een klein gebaar kan je ons helpen om de Rambiaschool te verwezenlijken. Oude kleding weggooien? Kies dan voor . Zo komt jouw textiel bij ons terecht. En ben je op zoek naar een leuk cadeautje voor iemand anders of een duurzaam item voor jezelf? Neem dan een kijkje op onze webshop. Zo maak ook jij de planeet én de samenleving een beetje mooier.
Ontdek al onze producten op de of neem op met één van onze vertegenwoordigers.
