Met be the fibre zet ook Wereld Missie Hulp in op circulariteit. Zeeafval, kledingafval en bamboe worden verwerkt in circulaire kleding en textielaccessoires.‚Äč

Circulariteit

 

Wereld Missie Hulp steunt al meer dan dertig jaar ontwikkelingsprojecten binnen het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN. Eén van die SDG’s is ‘Verantwoorde consumptie en productie’. Een manier om dat te doen is via circulariteit, een filosofie en aanpak die steeds meer terrein wint in onze economie.

Al jarenlang zamelen wij kleding in. Met de opbrengst financieren we onze projecten. Maar we zagen in dat louter inzetten op de textielsector en oude kleding niet erg duurzaam is. Heel wat textielbedrijven hebben immers een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Zeeën en oceanen worden door de productie en het gebruik van kleding vervuild met plastic microvezels. De afvalberg is enorm. In deze industrie werken arbeiders ook vaak in erbarmelijke en onveilige omstandigheden. Het is tijd voor verandering, verandering waar ook wij aan willen bijdragen. We vonden een oplossing in circulariteit en circulaire producten.

Opbrengst

gaat naar ontwikkelingsprojecten

 

In het woord circulariteit vinden we de stam ‘cirkel’. Dat is meteen ook het doel van circulaire economie en producten: de cirkel mooi rond maken. Grondstoffen worden gebruikt om producten te vervaardigen waarvan de materialen nadien opnieuw kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken. Zo is er nauwelijks tot geen afval. Grondstoffen worden bovendien steeds schaarser. Tal van bedrijven zijn dan ook op zoek naar circulaire oplossingen om de grondstoffen die ons nog resten te blijven hergebruiken en een eeuwig leven te geven. Daarnaast heeft circulariteit ook te maken met het verkleinen van de afvalberg en het reduceren van de ecologische voetafdruk.

Be the fibre, een kwaliteitslabel voor circulaire en gerecyclede kleding en textielaccessoires

 

Onze organisatie ging op zoek naar partners om te evolueren van een lineaire werking naar circulariteit. Waarom? Omdat we een interne drive hebben om creatief en vooral maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We willen iets teruggeven aan de samenleving en onze planeet. De kwaliteitsvolle ingezamelde kleding wordt nog steeds verkocht, maar de kleding waarvan de kwaliteit te laag is om terug op de markt te brengen, wordt nu vervezeld en verwerkt tot nieuwe spullen en accessoires onder het gloednieuwe merk be the fibre. In ons aanbod nemen we ook andere circulaire producten op die uit onder meer bamboe en zeeafval zijn vervaardigd. Op die manier kunnen we duurzaam mensen tewerkstellen, circulaire producten creëren en met de opbrengst zoveel mogelijk duurzame ontwikkelingsprojecten financieren. Neem een kijkje op onze webshop en sleep een leuk cadeau in de wacht voor je werknemers, vrienden en familie, of gewoon, voor jezelf!