'be the fibre' zet in op circulariteit:​

Hergebruik van textielafval:

Door onze samenwerking met We Make Hope, een organisatie die bijna 40 jaar ervaring heeft met het ondersteunen van duurzame ontwikkelingssamenwerking, verzamelen, sorteren en transformeren we ongebruikt textiel in circulaire en gerecycleerde accessoires. Deze aanpak zorgt voor de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk en sluit aan bij de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN.

Bij 'be the fibre' zetten we in op het minimaliseren van de impact van de textielindustrie op het milieu. Precies daarom omarmen we de circulariteit. We zien de aanzienlijke voetafdruk van de textielindustrie en engageren ons om actief aan de slag te gaan met de reductie van textielafval en koolstofuitstoot.​

Hoe zetten we in op circulariteit:

Ontdek de mogelijkheden voor hergebruik:

Ingezameld textiel wordt zorgvuldig gesorteerd in een maatwerkbedrijf in Vlaanderen. De beste kleding wordt doorverkocht via onze tweedehandswinkels en gecertificeerde partners. Daarnaast krijgt een deel van ons uitgesorteerd textiel ook een bestemming bij de sociale projecten van een van onze buitenlandse partnerorganisaties. Het resterende ongebruikte textiel wordt gerecycled door onze vertrouwde partners.
Ons ontwerp en onze productie zijn lokaal. De stof is gemaakt van een mechanisch gerecyclede mix van jouw oude kleren, polyester en gerecyclede plastic flessen. De PVC op onze tassen komt van een dekzeilenbedrijf waarvan we het snijafval hergebruiken. De schouderbanden zijn geweven van gerecycleerde jeans.

Gebruik herbruikbare materialen:

Door niet-herbruikbare kledingstukken te vervezelen en bestaande materialen te recyclen, geven we ze een nieuwe bestemming en voorkomen we dat ze op de vuilnisbelt belanden of verbrand worden. 

 

We zijn nu actief op zoek naar innovatieve manieren om recycleerbaar textiel opnieuw te gebruiken, zoals bv. voor opvulling (voertuigenindustrie), isolatie en interieurontwerp. Onze voorkeur gaat uit naar upcycling van het textielafval, omdat dan de volledige waarde van het kledingstuk wordt benut, toch zijn ook downcyclingopties niet uit te sluiten.

De bevoorradingsketen van 'be the fibre':

Onze toeleveringsketen werkt volgens het drievoudige A principe:Agility (Wendbaarheid), Alignment (Afstemming), en Adaptability (Aanpassingsvermogen).

 

We anticiperen en reageren op veranderingen in de vraag en het marktaanbod, en werken nauw samen met leveranciers en klanten om de effectiviteit en efficiëntie van de verwerking van het textiel (REINJECTION INTO THE MARKET) te verbeteren. Bovendien passen we ons aan langetermijnveranderingen in de markt aan door, in de mate van het mogelijke, gebruik te maken van de technologische vooruitgang op het gebied van mechanische recyclage.

 

Doe met ons mee en creëer zo ook zelf impact: Als je geïnteresseerd bent in ons project, neem dan contact met ons op.Unite for fashion impact. Be the change. Be the fibre.